vorm_01

Hagerhof

Wat is kinderboerderij Hagerhof?

 

Hagerlei 1, Venlo-Zuid

Christa van der Lugt
cox.vanderlugt@home.nl
06 12 062 043

De boerderij Hagerhof stamt uit de 15e eeuw. De kinderboerderij werd geopend in 1977 o.a. als Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie. Het is een geweldige omgeving voor jong en oud om te ontspannen. Op een terrein van 2 ha. zijn koeien, vogels, konijnen, varkens, geiten en talloze andere dieren die gevoerd en geaaid mogen worden. Verder is er een kruidentuin, een bijenstal, een eendenvijver met wiebelbrug, een trollenhut, een échte kabouterboom, een wilgenhut en een speeltuin.

Naast allerlei recreatieve activiteiten verzorgt Kinderboerderij Hagerhof educatieve projecten. Je kan via workshops en educatieve lessen op een speelse manier leren over onze natuur. Ook kun je er komen knutselen met natuurlijke materialen. Het restaurant van Hagerhof biedt plaats aan 80 bezoekers en tevens mogelijkheden voor feesten, groepsactiviteiten en vergaderingen.

Er wordt gewerkt volgens de regels van Rendiz.

Het is moeilijk aan te geven hoeveel mensen bij de tuinen betrokken zijn: er zijn 3 vaste medewerkers van Hagerhof die verantwoordelijk zijn voor beheer, dierverzorging, NME-activiteiten en restaurant.

Het is een zelfstandige stichting zonder subsidie (draait geheel op donaties), met deelnemers en medewerkers van Rendiz, en deelnemers van PSW met hun begeleiders en vrijwilligers.

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Er is een oude kruidentuin met een grote variëteit aan bekende en minder bekende kruiden, er is een kersverse moestuin waarin zowel combi- als wisselteelt wordt toegepast met bekende en bijzondere gewassen (bijvoorbeeld landkraal) en er staan jonge fruitbomen en -struiken.

De oogst wordt gebruikt in het restaurant, als vers voer voor de kleine eigen dieren en wordt gedeeld met vrijwilligers en deelnemers die vrij mogen plukken.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

Aanleg en onderhoud van diverse vrij toegankelijke educatieve tuinen voor alle leeftijden, liefst met een buurtfunctie: kruidentuin, bostuin, schaduwtuin, bloemenweide, boeren erf, moestuin en kas. William is hier anderhalf jaar geleden mee begonnen. Hij doet dit puur voor zijn plezier en om anderen te inspireren.

Hij werkt hier zelf elke donderdagochtend.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

William kreeg als vrijwilliger alle ruimte om zijn eigen invulling te geven aan de tuin en het is heel fijn dat hij indien nodig wel terug kan vallen op (technische) ondersteuning van Rendiz.

William is trots op de professionele organisatie van de Planten- en zadenbeurs (dit jaar op 16 mei) in samenwerking met Rendiz, en de interessante deelnemers die hij wist aan te trekken.

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Tot nu toe zijn er te weinig vrijwilligers en deelnemers. Ook William heeft moeten stoppen.

Het is heel lastig vrijwilligers aan te trekken.

En de promotie gaat nu nog volledig via een persoonlijk FaceBook-account.

Hoe zie je de toekomst?

Over 5 jaar staan alle tuinen in volle bloei en vormen ze samen een kleine stadstuinderij, die niet draait om productie maar om beleving, genieten en inspiratie.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

  • projecten met het Technasium van College Den Hulster. O.a. een designwedstrijd.

  • professioneel georganiseerde Planten- en zadenmarkt voor professionele én lokale particuliere aanbieders.

Educatie samen met CNME-medewerkster
Zie: kinderboerderijhagerhof.nl/

tot slot nog wat tips:

Botanische tuin in Krefeld: www.artofeden.de/nl/index.htm

vorm-16