vorm-07

De Rozahof

Wat is
de Rozahof?

 

Broekeindweg 12A Grubbenvorst
www.derozahof.nl

contact: Petra Boers

derozahof@gmail.com
0630238325

De Rozahof is een rustgevende plek langs het Pieterpad, in een landelijk deel van Grubbenvorst waar natuurgebied Kaldenbroek en landbouw elkaar organisch afwisselen.

Het omvat een moestuin, poel en voedselbos in aanleg, waar mensen samenkomen en samenwerken om de tuin in volle bloei te zetten en de rijkdom van de natuur te ervaren.

Petra Boers en haar man Xander zijn eigenaar van het terrein en de opstallen. Samen met enkele vrijwilligers bewerkt Petra momenteel de Rozahof.

zie ook het filmpje

Roza komt van Roos, het symbool van de liefde, waar het samenwerken in de tuin ons aan helpt herinneren.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

De reden om met de Rozahof te starten, is mensen met zichzelf, anderen en de natuur te verbinden door samen een mooie natuurlijke plek te creeren. Belangrijke inspiratiebron voor de tuin is ook het concept van “de Hemelse Tuinen” van Roos Kuipers.

Het gehele terrein waarop de Rozahof ligt omvat 2 ha, waarvan circa een derde privé is (woonhuis en tuin).

Wat wordt er verbouwd?

Het project gaat voor de helft bestaan uit een voedselbos. De moestuin neemt samen met de poel en natuur de ander helft in. De moestuin is in ontwikkeling, eerste aanplant in 2021. Het voedselbos wordt later aangelegd, het natuurlijke deel is al een jaar of tien oud. De Rozahof is dus een mix van moestuin, voedselbos en natuur.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

Het duurde enige tijd voordat de definitieve vorm van de tuin duidelijk werd. Het ontwerp bevat veel ronde, organische vormen, zoals je die ook in de natuur tegenkomt.

Het is opgesteld in samenwerking met Wim Lips, die het concept van de Feelgood Garden heeft ontwikkeld. Het eerste contact met Wim Lips stamt uit de periode van de Floriade.

De wijze van verbouwen is anders dan in een klassieke moestuin. Groenten, bloemen en kruiden nemen hun plek in op basis van het principe van de natuurlijke chaos. Een wijze van tuinieren die zijn oorsprong ontleent aan de permacultuur. Dit maakt dat de tuin niet alleen voedzame producten voortbrengt, maar ook visueel mooi is en aantrekkelijk voor bijen.

Hoe zie je de toekomst?

We zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de Rozahof.

In de toekomst zouden we graag samenwerken met basisscholen en/of zorginstellingen in de nabije omgeving.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

De Rozahof wil mensen de gelegenheid geven activiteiten aan te bieden of te ontplooien die passen binnen de doelstelling van de Rozahof. Hierbij valt te denken aan natuureducatie, natuurtheater, kleinschalige muziek evenemementen en workshops. Momenteel wordt er binnen de Rozahof al buitenyoga aangeboden.

vorm-15