vorm_01

Roberts kruidentuin Steyl

Wat is
Roberts kruidentuin?

 

tegenover het Missiehuis, Sint Michaëlstraat 7, Steyl

Roberts kruidentuin

contact: Robert van Tilborg

06-36096008

De kruidentuin is onderdeel van Stichting Groenlicht NML waarbinnen het in grote mate zelfstandig kan opereren.

De kloostertuin uit 1875-1900 van het klooster St. Michaël is volledig ommuurd en toegankelijk door twee poorten; een ten zuiden van Missiehuis St. Michaël en een ten noorden, nabij de parkeerplaats. De tuin is vooral een plek van devotie; er is een Lourdesgrot aanwezig en er staan enkele heiligenbeelden in de tuinen. Daarnaast maken een siertuin, boomgaard en indrukwekkende begraafplaats deel uit van het complex. De Heilig Hartheuvel, met een uit planten gevormd kruis is een van de beeldbepalende onderdelen van de kloostertuin.

De Kloostertuin is voor voetgangers dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. In de tuinen zijn geen honden toegestaan. De tuinen zijn een rustpunt in het leven van veel mensen, het is niet de bedoeling dat uw bezoek deze rust verstoort. De kloostertuin van Missiehuis st. Michael is een rijksmonument.

De kruidentuin ligt in de kloostertuinen van het St. Michaelklooster, het missiemuseum is onze buur. Daar werken sinds 6 mei 2020 wij met 10 vrijwilligers dagelijks aan een belevingstuin van smaken en geuren. Het deel waarop wij werkzaam zijn is ca. 0,5 ha.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

We concentreren ons op de eetbare bloemen en kruiden die aftrek vinden bij restaurants in de omgeving. We bezorgen onze bezoekers een ervaring en belevenis van de geuren en smaken uit de kruidentuin. Daarnaast begeleiden we leerlingen uit het MBO-onderwijs, verwijst de welzijnsorganisatie en Jobcoachorganisatie vooral jonge mensen die we mogen begeleiden op hun levenspad.

Wat wordt er verbouwd?

We verbouwen eetbare bloemen, kruiden en thee.

 

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

We zijn er trots op dat we er nog steeds mogen zijn en ons kunnen verheugen in een stijgende belangstelling.

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Voor ons is nadelig dat we geen zekerheid hebben of we voor de langere tijd op deze locatie onze activiteiten mogen blijven uitvoeren.

We willen graag uitbreiden in het aantal m2’s die we kunnen bewerken. We hebben geen zicht op of dat wordt toegestaan door de eigenaar van het terrein.

Hoe zie je de toekomst?

 We hopen over 5 jaar een groter perceel te kunnen bewerken en daardoor in staat zijn veel meer te kunnen doen met scholen (tuinbewerking, koken, dagbesteding, knutselen, werken met vergeten groenten).

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

We doen aan voorlichting, geven workshops, familiedagen, rondleidingen voor scholen, groepen en wandelaars.

vorm-11