vorm-02

Kloostertuin Ulingsheide

Wat is de Kloostertuin Ulingsheide?

 

Klooster Ulingsheide 3 5932NA Tegelen

contact: Frank Hendrix (Rendiz)
f.hendrix@rendiz.nl

0618517195

Klooster Ulingsheide ligt binnen de muren van het klooster Ulingsheide te Tegelen. Het klooster is in 1884 ontstaan door de aankoop van een boerderij door de trappisten van Westmalle.

In de loop van der tijd heeft de tuin van het klooster zich gevormd zoals het nu is. Binnen deze muren hebben we ongeveer 5 ha aan groen. Hiervan worden 2 ha gebruikt om producten te verbouwen.

Op dit moment zijn er 6 vrijwilligers, en één werkbegeleider vanuit Rendiz aanwezig. In de toekomst zullen er vanuit Rendiz deelnemers aansluiten die mee gaan werken in het groen onderhoud en het verbouwen van gewassen.

In het verleden zijn er ongeveer 20 vrijwilligers actief geweest binnen de Kloostertuin Ulingsheide, onder leiding van een vrijwilliger die gepensioneerd tuinder is.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

De traditie voortzetten van de monniken en broeders, die in het verleden in het klooster leefde.

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

In het verleden, toen we nog veel vrijwilligers hadden, werden er gewassen, bloemen en kruiden verbouwd. Op dit moment hebben we nog ongeveer 300 fruitbomen en er wordt een kruidentuin onderhouden.

De producten die afkomstig zijn van de fruitbomen, worden verwerkt tot o.a. stroop, jam of appelsap. De producten die uit de kruidentuin komen worden verwerkt tot medicinale producten, thee en worden in de keuken gebruikt voor gerechten.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

Dat de bezoekers van het restaurant kunnen genieten van het uitzicht op een mooie tuin binnen de kloostermuren. Daarnaast zijn we trots op de grote tuin waaraan we mogen werken en de rust die deze omgeving uitstraalt.

Kloostertuin Ulingsheide Foto2 600_800

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

 We zouden de tuin misschien anders in willen delen. Op dit moment staan er ongeveer 300 fruitbomen en bessenstruiken die veel onderhoud nodig hebben, maar waar we de mensen niet voor hebben.

Er is heel veel werk wat verricht moet worden met een beperkt aantal vrijwilligers. De hobbel is, dat het in deze tijd lastig blijkt om mensen te enthousiasmeren om als vrijwilliger aan de slag te gaan in deze kloostertuin.

Hoe zie je de toekomst?

Dat de totale tuinoppervlakte in gebruik is
met en door, enthousiaste vrijwilligers en deelnemers.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

Op dit moment hebben we geen andere activiteiten. We staan ervoor open om in de (nabije) toekomst rondleidingen te geven, of bijeenkomsten te organiseren binnen de Kloostertuinen en/of het klooster.

vorm-11