vorm-12

De groene borg

Wat is de
Groene Borg?

Arenborgweg 87 Venlo

Het Voedselbos de Groene Borg

Sevda Özmen
sozmen40@gmail.com
0647020776

De Groene Borg ligt in ’t Ven-Oost, direct naast ”d’n Arenborg”. Hier is sinds oktober 2018 gewerkt aan een prachtig stukje groen. In de vorm van een voedselbos wordt er op ruim 3000 m² een combinatie gecreëerd tussen natuur en voedselproductie, gebruikmakend van ideeën en ervaringen uit de permacultuur.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

Een en ander is opgezet in overleg en samen met de buurt en andere geïnteresseerden. Het wordt door Sevda Özmen en een groep vrijwilligers uit de buurt beheerd, de plek is niet alleen mooi en groen, maar ook een actieve ontmoetingsplek voor buurtgenoten en allerlei andere betrokkenen.

Wij leveren met het voedselbos meerwaarde voor de natuur, bewoners en andere geïnteresseerden door het realiseren van evenwicht in het ecosysteem.

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Naar gelang delen en verkopen wij onze oogst uit de moestuin en kruidentuin aan diverse instellingen en restaurants in Venlo. Waaronder Ster restaurant Valuas, Stek, Resto van Harte, Gasterij Groote Heide, buurtgenoten, en mensen die aankomen.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

Voor ‘t Ven als geheel en de directe buurt, maar ook voor recreanten die de buurt bezoeken is het belangrijk.

De jongste bevolkingsgroepen hebben ook veel plezier/profijt van het beleven aan deze plek waar zij weer in contact komen met de natuur en waar ze zien waar hun voedsel vandaan komt.

Hoe zie je de toekomst?

Naast de direct positieve impact op de natuur/ het ecosysteem, heeft de Groene Borg per direct veel culturele waarde:

  • Het ecosysteem biedt de mogelijkheid voor betrokken om elkaar te ontmoeten, samen te werken, zich te ontplooien en tot zichzelf te komen.
  • Gebruiken en tradities die gepaard gaan met activiteiten rondom dit ecosysteem verrijken de lokale cultuur.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

Wij hebben onderhoudsdagen en een grote moestuin.

vorm-10