Stadstuinderij Venlo
Wat is de Stadstuinderij Venlo?
Kazerneterrein Garnizoenstraat Venlo
contact: Marjolein van der Linden
info@stadstuinderij.nl
0623007787
De Stadstuinderij is een moestuin waar de nadruk ligt op gezamenlijk telen in de Meente. We hebben groente, kruiden en bloemen, buiten en in de kas. Alles wordt geteeld zonder gebruik van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.
Alles gebeurt door vrijwilligers, die ook zelf een moestuinbed kunnen hebben. Door samen te werken leren mensen van elkaar en leren ze elkaar kennen, waardoor nieuwe deelnemers snel opgenomen worden in de groep. Dit wordt nog versterkt door de gezamenlijke koffie of soep na het werken.
Hoe zijn jullie aan de naam gekomen?
We heetten oorspronkelijk ‘Het Beleg van Venlo’. Beleg omdat op dit terrein een fort en een kazerne is geweest, beleg doe je ook op je brood en het streven was om heel Venlo te beleggen met groene projecten. Alleen niemand associeerde dat met een moestuin. Op een gegeven moment hebben we besloten om deze naam te veranderen in Stadstuinderij, zodat het duidelijk is wat we doen.
De tuin ligt op het Kazerneterrein. Dit is voor ons een tijdelijke locatie.
Het project is gestart aan de andere kant van dit terrein in bakken en zakken op het asfalt. Op het moment dat we van de gemeente Venlo toestemming kregen om in de grond te gaan telen was duidelijk dat er nieuwe ontwikkelingen waren op het terrein en dat ze aan die kant zouden beginnen. Op de huidige plek zitten we de eerste ontwikkelingen niet in de weg en na de verhuizing in 2014 / 2015 zijn we ook meteen in de grond begonnen.
Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?
Stadslandbouw is het uitgangspunt. Daarmee wordt het telen in en aan de randen van de stad bedoeld.
Daarbij willen we mensen bij elkaar brengen, leren hoe je iets verbouwt, leren van elkaar gewoon door het te doen.
Mensen enthousiast maken voor gezond voedsel en gezond leven.
Op een gegeven moment ging de kazerne hier weg en kwam de gemeente in de oude gebouwen. De gemeente wilde iets organiseren wat meer levendigheid bracht, zodat er mensen kwamen. Dat viel samen met initiatieven van een groepje mensen die stadslandbouw aan het promoten was.
Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?
Er worden vooral groenten verbouwd. Daarnaast zijn er kruiden en bloemen. Er staan bijenkasten van een imker, er is een insektentuin met bijenhotel en er staan wat vergeten groenten als kardoen.
Wat de mensen in hun tuin verbouwen is voor hun zelf. Wat we in de Meente verbouwen wordt verkocht en daarmee kunnen we dit project in stand houden, nieuw zaaigoed kopen, compost, bogen en netten.
Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?
De grootste plus is dat we dit voor elkaar hebben gekregen en dat we hier mogen blijven. Dat al die mensen zich verbonden voelen met het project. En zich daar ook voor inzetten. Dat de gemeente zo positief is over ons. Dat is echt fantastisch.
En natuurlijk onze gezamenlijke werkdagen en na afloop de gezamenlijke soep of koffie.
De stichting het Beleg is van oorsprong de stichting van het Beleg van Venlo, wat nu de Stadstuinderij is. Dat het nu lukt om onder de stichting zo veel mensen te verzamelen die ook bezig zijn met eetbaar groen, op allerlei manieren, dat is iets waar we al jaren aan hebben gewerkt en daar zijn we heel blij mee.
Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?
Dat het een tijdelijke lokatie is, geeft al vanaf het begin onrust bij onze deelnemers. Daarnaast is het verdelen van verantwoordelijkheden over de juiste mensen lastig. Je moet bijvoorbeeld gevoel hebben voor de omgang met vrijwilligers, je moet zelfstandig een taak op willen pakken. Al onze mensen zijn vrijwilligers en komen vooral voor de moestuin.
We zoeken nog steeds een nieuwe voorzitter bijvoorbeeld.
Als alles goed gaat, gaan we verhuizen naar een definitieve plek op dit terrein.
Dat zal ook niet eenvoudig zijn. We hebben hier in meer dan vijf jaar iets opgebouwd en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. We hopen dat de positieve energie dan niet verdwijnt.
Hoe zie je de toekomst?
Toen we hierheen kwamen was het nog niet half zo groot als dat het nu is, ongeveer 3500m2. De tunnelkassen zijn na verloop van tijd gekomen en we hebben er steeds een stukje bij gekregen. Het is ook net wat we aan kunnen. Je moet het wel bewerken en je moet wel de mensen hebben. We hebben tussen de 40 en 50 vrijwilligers. Dat wisselt steeds omdat er mensen bijkomen en vertrekken. Het merendeel is wat ouder maar er zijn ook een paar jonge mensen bij. Mensen haken soms weer af want er komt veel bij kijken en het kost toch tijd.
Nu zijn we bezig met een definitieve plek in het nieuwe plan voor het Kazerneterrein. In het plan zijn gastronomische tuinen opgenomen op de appelplaats, het oude exercitieterrein van de kazerne.
Daar dromen we van meer contact met de omgeving, leveren aan restaurants of zelfs een eigen terras met kleinschalige hapjes uit de tuin.
Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?
Jaarlijks is er een moestuincursus op onze tuin. Ook hadden we een Theetuin, die bij gebrek aan vrijwilligers heeft moeten stoppen. De plek ligt er nog, dus hij kan zo weer open.
We organiseren af en toe workshops of lezingen en gaan met de deelnemers op excursie naar andere projecten omdat het leuk is samen iets te doen en om inspiratie op te doen.