vorm-11

Ontmoetingstuin Dörperwei

Wat is
ontmoetingstuin Dörperwei?

Dorpsstraat 14, Velden

Dörperwei

Willy Verbeek, Anne Hegger
verbeekkoopmans@outlook.com
0653425643

De Dörperwei is een ontmoetingstuin van ongeveer 4000m2 waar liefde voor voedsel, natuur en creativiteit mensen bij elkaar brengt. Onder andere met een voedselbos met veel bijzondere bomen en struiken. Verder is er een kippenren, fruitkooi, kasje, creaschuur en een bijenkast.

Het land is van Willy en Fons. Willy Verbeek is de initiatiefneemster samen met Anne Hegger.

De oude kas achter het huis werd afgebroken en maakte plaats voor een gezellige multifunctionele schuur. Willy nam de schuur in gebruik voor creatieve activiteiten voor kinderen en volwassenen. Behalve hakken in stenen, kliederen met verf en papier-maché kreeg Willy steeds meer de behoefte om een inspirerende plek achter het huis te creëren. In 2015 werd er een voedselbos aangeplant. Daarna is Dörperwei aan het groeien geslagen. Samen met Anne, onze handige mannen, 2 moestuinmoeders, een imker en een hele groep vrijwilligers wordt er gezaaid, geplukt, gesjouwd, geklust en koffie gedronken. Na vijf jaar konden de eerste ‘Tuin op Tafel’-lunch en diners met eigen oogst uit het voedselbos worden geserveerd.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

Geïnspireerd door vergelijkbare initiatieven is Dörperwei ontstaan met het doel dat de plek gedeeld wordt met anderen. Een plek waar traditionele en verrassende producten groeien. Waar je rust, inspiratie, lekker voedsel en gezelligheid vindt. En dat met een warm hart voor het milieu.

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Naast gangbaar (klein)fruit groeien er veel bijzondere vruchten en noten: kaki, amandel, pecan, goji, moerbei, pawpaw, franse uiensoepboom, duindoorn, mispel, sechuan-peper, krentenboom, kiwibes, honigbes etc. Maar ook bijvoorbeeld mierikswortel.

De oogst is om te delen, te ruilen en te verkopen in de ‘Greuntekèr’. Daarnaast verwerken we zoveel mogelijk tot sauzen, soepen, sappen, pesto’s, kruidenmengsels en fruitleer voor eigen gebruik, ‘Tuin op tafel’ én verkoop.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

Wij vinden het grappig dat midden in het dorp deze speciale plek ligt.

We zijn trots op onze groep mensen, de vorderingen en de groei van het voedselbos.
En op het samen doen en leren!

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Er staat een schuurtje met de verkeerde kant in de wind. Wel mooi maar niet slim.

Hobbels zijn er altijd. Tijdens de hete zomer van 2019 moest er met spoed een sproeisysteem aangelegd worden. En sommige klusjes blijven wel lang liggen.

Hoe zie je de toekomst?

Steeds meer activiteiten, festiviteiten en workshops. En natuurlijk steeds meer mensen die van Dörperwei genieten.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

Iedere donderdag en vrijdag is het ‘Meehelp’-ochtend. Twee keer per jaar een vrijwilligersdag. Verder organiseren we ‘Tuin op Tafel’-lunches en diners. En we hopen zo snel mogelijk al onze ideeën uit te kunnen werken.

vorm-17