vorm-09

Hubertinahof

Wat is de Hubertinahof?

 

www.hubertinahof.nl

www.ikeetgezond.nl/moestuinbeestjes/

Arcen

Carolien Hendrix en Erik van Huizen
info@hubertinahof.nl
06 100 738 69

De Hubertinahof in Arcen is een particuliere tuin van 2.300 m2 in Arcen op een moestuincomplex. In 2019 zijn Erik en Carolien hier begonnen met een tuin als hobby. “We hebben eigenlijk altijd wel een moestuin gehad. We kweken in onze tuin op biologische wijze groente, fruit, kruiden en bloemen voor eigen gebruik. Daarnaast krijgen wilde planten en dieren die in de tuin verschijnen ruimte. We maaien selectief en bieden water, schuil- en nestplaatsen aan.

Bekijk hier een video die Erik maakte (februari 2021) voor zijn opleiding tot natuurvoedingskok. De video geeft een indruk van de groenten uit onze tuin, het hele jaar rond.

Recepten van de vegetarische en veganistische gerechten die Erik hiermee maakt, vind je op zijn kookblog: www.ikeetgezond.nl

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Er is een groentetuin, een kasje voor de tomaten, een kruiden- en bloementuin, een stukje gras met fruitbomen en een rustiger ‘bostuindeel’ voor de dieren, met name vogels en eekhoorns.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom ben je ermee gestart?

Het is onze hobby. We vinden het leuk om onze eigen groenten en fruit te verbouwen en soorten die je niet in de winkel vindt. Kruiden uit de tuin gebruiken we in het eten, maar ook geneeskrachtig, in een thee of zalf.

Ook genieten we volop van de bloemen en dieren in de tuin. Erik houdt bijvoorbeeld een ‘moestuinbeestjes blog’ bij. We leren zo veel in onze tuin en raken er niet uitgekeken.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?

Waar ben je trots op?

Tuin bij aankoop

Het is een fantastische metamorfose, hoe het verwaarloosde stukje grond in drie jaar tijd is omgetoverd naar een groene oase met een grote diversiteit in soorten planten en dieren.

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Een strook van de tuin is vrij nat, hier liep vroeger een oude Maasarm. Hier hebben we perenbomen en moerbeibomen geplant maar die houden niet van die plek. De moerbeien hebben het niet gered en de peren staan er zielig bij. Inmiddels weten we dat fruitbomen liever wat hoger staan met drogere voeten.

Het is een uitdaging de tuin zo in te richten en bij te sturen dat hij goed is bij te houden in de tijd die we hiervoor hebben.

Hoe zie je de toekomst?

Wij vertrouwen erop dat onze tuin er dan nog steeds is en zich nog mooier zal hebben ontwikkeld.

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

We bieden jaarlijks een meerdaagse tuincursus aan voor een kleine groep: ‘de Natuurlijke, Voedende en Helende tuin’.

Voor bijeenkomsten en rondleidingen is ons initiatief wat klein, maar geïnteresseerde tuiniers zijn op afspraak welkom.

vorm-03