vorm-17

Veldens Voedsel

Veldens Voedsel is een openbaar voedselbos dat middenin het centrum van Velden ligt. Een ontmoetingsplek waar jong en oud samen kunnen leren over en genieten van een duurzame manier van voedsel produceren.

Het voedselbos ligt aan de Schandeloseweg, 200 meter ten oosten van de verkeerslichten op de Rijksweg. Het beslaat zo’n 3000 m2.

Momenteel zijn er 12 actieve leden in leeftijd variërend van jongvolwassen tot gepensioneerd. Daarnaast zijn er meer dan 50 geïnteresseerden die het project een warm hart toedragen en ieder levert op zijn/haar eigen manier een bijdrage aan de groei van het voedelbos.

Wat is het voornaamste doel van het initiatief?
Waarom is het gestart?

 Door een voedselbos aan te leggen middenin het centrum kunnen we op een laagdrempelige manier gezonde, duurzame voeding toegankelijk maken. Niet alleen voor de volwassenen die er doorheen lopen en kunnen plukken en proeven, maar ook door de zintuigen van onze buren in het (toekomstige) woonzorgcomplex te prikkelen en de kinderen van de nabijgelegen basisschool spelenderwijs mee te nemen in de wondere wereld van het voedselbos.

 Naast het voedselbos van 0,3 ha hebben we ook de plantenbakken in het dorp geadopteerd, waar we eetbare struikjes in hebben gezet. Op die manier willen we zoveel mogelijk mensen bereiken en een gezonde snack makkelijker maken. Want zeg nou zelf, niets gaat toch boven een zelf geplukte snack?

Wat wordt er verbouwd en voor wie zijn producten bestemd?

Naast de fruit- en notenbomen die iedereen wel kent zoals de walnoot, appel, peer en kersen, zijn er ook minder gangbare vruchten- en notensoorten te vinden. Zo zie je hier rechts de sechuan peper afgebeeld. Maar we hebben ook de pawpaw, nashiperen, Franse uiensoepboom en de moerbei staan. En je zal het misschien niet geloven, maar ook de amandel en kaki kunnen in ons klimaat goed groeien (hier heb je wel de juiste varieteit voor nodig). Ook is er een kruidencirkel aanwezig.

De opbrengst is voor de vrijwilligers die op de werkdagen meehelpen. Een gedeelte zal ook gebruikt gaan worden door de open inloop gelegen in de BMV de Vilgaard. Maar voor eenieder die een wandeling door het openbare voedselbos maakt is het natuurlijk heerlijk om zo onderweg iets te plukken.

Wat is de grootste plus van dit initiatief?
Waar ben je trots op?

 We zijn trots dat het ons is gelukt middenin de bebouwde kom een openbaar voedselbos aan te leggen, dat wij de steun ervaren van de omwonenden, lokale organisaties zoals de open inloop en de basisschool enthousiast zijn om samen met ons activiteiten in het voedselbos te organiseren en dat er een plek is ontstaan van verbinding en ontmoeting.

Wat is de grootste min en wat zijn de grootste hobbels?

Het perceel kan behoorlijk nat zijn in de winter en droog in de zomer. Daar is de beplanting ook op afgestemd. Er is momenteel nog geen waterpunt en geen elektra. In de zomer, zeker zulke warme zomers als die van 2019 en 2020, moeten we nu nog water bijgeven. Dat doen we met een watertank op een aanhanger, geleend van het plantencentrum Velden.

Voor de toekomst kijken we naar een oplossing dichterbij het perceel in samenspraak met het (toekomstige) woonzorgcomplex. Maar in principe kan een voedselbos zichzelf in stand houden als de aanplant iets groter is.

Hoe zie je de toekomst?

 Wij zien de toekomst heel positief! Er is al een grote verscheidenheid aan planten te vinden. Uiteindelijk is ons doel om dit aan te vullen, zodat met de volledige aanplant meer dan 80 verschillende plantensoorten in het voedselbos te ontdekken zullen zijn. Komende periode gaan wij tijdens de werkdagen ook wat meer elementen toevoegen zoals bijvoorbeeld een natuurlijke speelplek voor kinderen en een ontmoetingstafel onder de platanen. Er liggen ideeën genoeg klaar!

 We gaan door met het organiseren van verschillende activiteiten en hopen dat we naast onze bestaande groep vrijwilligers steeds meer nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen die het leuk vinden, om op welke manier dan ook, mee te helpen aan de verdere groei van het voedselbos.
www.veldensvoedsel.nl/vrijwilligers-2/

Doe je nog andere activiteiten of sta je daarvoor open?

Om de week is er op zaterdag van 09.00u tot 12.00u een werkochtend in het voedselbos aan de Schandeloseweg 20 in Velden. Op onze website is het huidige schema terug te vinden.
www.veldensvoedsel.nl/kalender/


Daarnaast organiseren wij door het jaar heen af en toe activiteiten, workshops, excursies, lezingen en is er een lesprogramma voor basisschool de Startbaan.

Mocht je op de hoogte gehouden willen worden van al onze activiteiten dan kun je je aanmelden voor onze seizoensnieuwsbrief.
www.veldensvoedsel.nl/nieuwsbrief/

vorm-10