Verspillingsvrije week

van 9 T/m 15 SEPTEMBER 2024

door Petra van Eck

In de week van 9 tot en met 15 september 2024 organiseert de stichting ‘Samen tegen Voedselverspilling’ een campagne om consumenten bewust te maken van verspilling van voedsel.

Waarom is het nodig voedselverspilling onder de aandacht te brengen?

In Nederland wordt jaarlijks 25 % van het geproduceerde eten niet geconsumeerd, dat is 2 miljard kilo per jaar! Voedselverspilling in de hele keten verminderen (van producent tot consument) is één van de belangrijkste oplossingen om klimaatverandering te beperken.

Wat kun je als consument doen?

Hier volgen enkele tips:

  • – Slim inkopen. Controleer je voorraad voordat je naar de winkel gaat.
  • – Wat als eerst is aangekocht, wordt als eerste gebruikt.
  • – THT: vries het product in op de uiterste datum of eet het als eerste op. Na de datum: kijk, ruik en proef of het nog goed is. Je kunt het dan nog veilig eten.
  • – TGT: dit product is na deze datum niet meer te gebruiken.
  • Kijk op de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum om te zien hoe lang je een geopend product kunt bewaren.

Via de website van Samen tegen Voedselverspilling www.samentegenvoedselverspilling.nl  is een gratis receptenboekje te downloaden met verspillingsvrije restjes recepten. Er staat bijvoorbeeld in hoe je een lekkere soep of ovenschotel kunt maken van restjes uit je koeling.

Als voedselproducent in de Voedseltuinen van Venlo kun je overproductie in je eigen moestuin voorkomen door gebruik te maken van een plan, zoals bijvoorbeeld is te vinden op de website www.moestuinweetjes.com, daar staat een overzicht hoeveel te zaaien en te planten voor je gezin.

Mocht je toch een overvloedige oogst hebben, dan kun je bijvoorbeeld courgette en rode bietjes prima inmaken in zoetzuur. Zo zijn deze nog maanden te bewaren. Of doneer het aan vrienden, familie of de voedselbank.

Wij als voedseltuinen Venlo wensen eenieder een smakelijke en bewuste week toe!