vorm-05

Nieuws

Hoe aardig eet jij?

‘Aardig eten’ is aardig voor de natuur, voor het klimaat en voor jezelf. Van 30 oktober tot en met 5 november is de Nationale Klimaatweek. Doel hiervan is dat mensen zich meer gaan inzetten voor verbetering van klimaat en natuur. Wat wij eten, bepaalt voor een groot deel de milieubelasting op aarde. Ben je benieuwd of  jouw eetgedrag ‘aardig’ scoort? 

 

Doe de quiz van Wereld Natuur Fonds: HOE AARDIG EET JIJ? (klik op de link) 

 

Open Dag Voedseltuinen Venlo: 8 juli 2023

De volgende tuinen zijn open:

  • Dörperwei, Dorpsstraat 14 Velden, van 12.00 -16.00 uur
  • Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid, naast Hendrikxstraat 17 Venlo, van 10.00 – 15.30 uur
  • Eetbaar Trottoir, Rozenweg 4 Venlo, van 11.00 – 14.00 uur
  • Herenboeren Ulingshof, Ulingshofweg Venlo, van 08.00 – 13.00 uur
  • Hubertinahof, Barones van Wijmarstraat, Arcen, van 11.00 – 16.00 uur
  • Stadstuinderij, Kazerneterrein aan Garnizoenweg 3 Venlo, van 12.00-16.00 uur

Voor meer info: Open Dag

Leerlingen Praktijkschool Wildveld bouwen insectenhotel voor Stichting Dierenrijk Blerick

In de Elzenstraat in Blerick ligt het Dierenrijk van Jasmin Kenjar, rondom een oud schoolgebouw. Een klein paradijs met dieren, fruitbomen, groenten in de zomer. Een plek waar buurtgenoten regelmatig helpen met het werk dat gedaan moet worden, waar kinderen fruit komen plukken en eten en waar de hele buurt geniet van ‘het leven in de brouwerij’. Om het dierenrijk en de voedseltuin compleet te maken wilde Jasmin nog graag een insecten- en bijenhotel hebben. Via de Voedseltuinen Venlo kwam hij in contact met de Praktijkschool Wildveld uit Venlo-Zuid. Het Wildveld is een opleidingsschool voor jongeren die moeite hebben met theoretisch leren. Het onderwijsaanbod is vooral gericht op arbeidsmarkttoeleiding. Het gaat om leerlingen die ook met extra begeleiding niet in staat zijn een diploma te halen. Ieder jaar stroomt meer dan 90 procent van de leerlingen uit naar de regionale arbeidsmarkt of vervolgonderwijs.

De match was gauw gemaakt en de leerlingen hebben op school een prachtig hotel gebouwd, dat op 31 maart is geplaatst in de tuin van het dierenrijk. De wilde bijen en insecten kunnen zich nestelen in het ‘luxe hotel’ en aan de slag gaan om de fruitbloesem te bevruchten en te zorgen voor bestuiving van bloemen en planten in de tuin.

Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen Vastenavondkamp en Venlo-Zuid, tussen een burgerinitiatief en een school, dankzij bemiddeling van Voedseltuinen Venlo. Een aanwinst voor het dierenrijk en de wijk. Venlo op weg naar een Gezonde Stad.

Ecologische Stadstuin Oud-Zuid wint KANS-Inspiratie prijs

Zaterdag 11 februari heeft de Ecologische Stadstuin Venlo Oud-Zuid tijdens de KRO NCRV-inspiratiedag de derde plek behaald voor de KANS-Inspiratie prijs.

Dit mooie filmpje is in samenwerking met onze vrijwilligers speciaal voor die uitreiking gemaakt.

We feliciteren ze van harte met dit mooie resultaat. Een mooie prijs en waardering voor de inspanningen tot nu toe. We zijn super trots op de vrijwilligers en leerlingen van de Onderwijsgroep Buitengewoon, (zij verzorgen altijd de mooie bloemstukken voor in de kerk) met dit fantastische resultaat.

Onze nieuwe naam is definitief

Sinds 1 februari 2023 is het definitief. De statuten zijn gewijzigd en het Beleg gaat door als Voedseltuinen Venlo. Voor de aangesloten tuinen verandert er niets.

Naamswijzigingen zijn altijd lastig. Toch vonden we het belangrijk omdat de naam ‘het Beleg’ bij iedereen die de organisatie niet kent, vragen oproept, terwijl de naam ‘Voedseltuinen Venlo’ meteen de juiste en positieve associaties geeft.

Daarbij was stichting het Beleg samen met de Stadstuinderij Venlo één juridische entiteit. Omdat het Beleg zich sinds een jaar of twee steeds meer tot een koepel voor alle voedseltuinen in de gemeente Venlo ontwikkelt, was het logischer ze juridisch uit elkaar te halen tot Vereniging Stadstuinderij en stichting Voedseltuinen Venlo.

Nieuw Voedselbos Paardenplak, op de Heide Tegelen

Begin januari 2023 hebben een aantal buurtbewoners van Op de Heide (Tegelen) een voedselbos aangeplant op de Paardenplak. De Paardenplak ligt aan de rand van de wijk, aan de Molenbeek, en vormt een overgang naar het bos dat zich verder naar het zuiden uitstrekt. Een prachtige plek, waar ook speeltoestellen en een trapveldje te vinden zijn. Het voedselbos is hier mooi in ‘geweven’. Een groep enthousiaste buurtbewoners heeft het voedselbos ontworpen en aangelegd, in samenwerking met de gemeente Venlo en Stichting Voedseltuinen Venlo. Het voedselbos krijgt een functie voor de wijk. Over een paar jaar kunnen buurtbewoners hier fruit en noten proeven, kinderen kunnen hier les krijgen over biodiversiteit en natuurlijke landbouw. En uiteraard zijn er zijn goede afspraken gemaakt over beheer en onderhoud door de buurt. Kortom, een prachtig initiatief, alle waardering voor de initiatiefnemers.

Tuin van de maand december: Roberts Kruidentuin

Robert is een praktijkgeörienteerde, gepassioneerde plantkenner en de beheerder van de kruidentuin, zoals u misschien al heeft kunnen raden. Voor hem heeft de tuin veel verschillende functies. Zo is Robert stagebegeleider voor Groenlicht , een stichting die mensen helpt met integreren in de maatschappij middels ondersteuning en training, en de Wijnberg , een basisschool en voortgezet onderwijs voor kinderen met complexe ondersteuningsbehoeften. Naast het bieden van dagbesteding, heeft werken in een tuin ook therapeutisch voordeel. Het biedt een ritme voor de dag en het biedt rust door bezig te zijn in de grond en met de planten.

Lees verder >>>

Meer lezen? Oudere artikelen worden naar het archief verstuurd.

vorm-13