Hoe is het nu met …. ? Voedseltuin ‘Plantaardig’ in Arcen

30 januari 2024, door Carolien Hendrix

 

Voedseltuin Plantaardig in Arcen is een grote tuin van 7.700 m2. De tuin en bijbehorende opstallen zijn eigendom van Mieke Huibers en Wim Janssen. Zij zijn samen de voedseltuin in 2023 begonnen. Op een zonnige dag in januari ziet de tuin er prachtig uit. De jonge boompjes van het voedselbos staan veelbelovend in de knop. Er is een mooie natuurlijke vijver en flinke moestuin aangelegd. Hier is heel veel werk verzet in slechts een jaar tijd. In de moestuin groeit nog prei, boerenkool en spruitjes. Mieke vertelt over het afgelopen tuinjaar en over de plannen voor de komende tijd.

 

 

Regenjaar achter de rug

Het voedselbos is vorig jaar aangeplant met vele soorten. In het voedselbos zijn verschillende soorten notenbomen geplant, kastanjes, de uiensoepboom en fruitbomen: appels, peren, nashipeer, kaki en pawpaw. ‘We hebben een regenjaar achter de rug, het is nu even afwachten hoe alles eruit komt.’ Er staan ook veel soorten bessen: aalbes, jostabes, framboos, bosbes, kruisbes, taybes en duindoorn. Daarnaast zijn eetbare kornoeljes geplant, klimmende hop, brem voor de vlinders en groenblijvende hulst voor de vogels. Berken en elzen helpen met het verbeteren van de bodemkwaliteit. Vorig jaar hartje zomer is een natuurlijke vijver aangelegd, op een plek waar het kwelwater van nature al omhoog komt. Hier groeien inmiddels verschillende waterminnende plantensoorten, waaronder de gele lisdodde, een goede waterzuiveraar. In de herfst is bladloof van de lisdodde geoogst om de compostberg mee te bedekken.

blij van dieren

Mieke wordt in de tuin blij van alle dieren die ze ziet. ‘Het voedselbos is nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor mensen, maar ook voor dieren. Er waren bij de vijver afgelopen jaar al veel libelles en kikkers te zien en er zat even een eendenkoppel. Er vliegen veel vogels, waaronder gaaien en kleinere vogels en er scharrelen af en toe twee fazanten rond, Henry en Saartje’. De twee opgehangen vogelnestkasten zijn bewoond.

 

veel commentaar

Gevraagd wordt hoe wordt omgegaan met beheer van opschietend onkruid in het voedselbos. Mieke: ‘Er is heel veel commentaar op het aangelegde voedselbos. Mensen vinden het rommelig, door het onkruid en de houtwal. Zelfs de prachtig paars bloeiende grote kattenstaarten worden gezien als onkruid. In het voedselbos maaien we looppaden in de kruidenlaag met de bosmaaier. Rond de aangeplante boompjes ligt een dikke laag houtsnippers tegen opkomend onkruid. Berenklauw, bramen en teveel spontaan opkomende jonge boompjes halen we weg. De houtwal is een mooie plek voor dieren en die laten we zo. Ik ben nog aan het uitzoeken wat het beste werkt. Het voedselbos heeft tijd nodig om te groeien. Ons doel is dat er in zeven jaar jaar een ecologisch evenwicht ontstaat.’