Zoektocht naar oud ras: Leenders kers

Voedseltuinen Venlo zoekt naar nog levende bomen van een oud kersenras. De kers staat bekend als Leenders kers, ook wel genoemd Venlo kers of Steyler kers en draagt grote kersen met rood sap. Dit oude kersenras werd in de regio Steyl-Tegelen rond 1935 ontwikkeld door de gebroeders Leenders.


Soort behouden

In samenwerking met het Nederlands Fruit Netwerk is Voedseltuinen Venlo op zoek naar mensen die deze kers in de tuin hebben, of weten te staan. “Het is goed mogelijk dat er nog ergens oude bomen van deze soort staan, maar we weten niet waar. We willen graag een paar levende takjes van de boom oogsten, om het genetisch materiaal te behouden voor de toekomst. We willen de stekjes ook gebruiken om nieuwe bomen te kweken door ze te enten op een wilde onderstam.”


Hoe herken je deze boom?

Het gaat om een hoogstam fruitboom. Dit is een grote kersenboom met een hoogte tussen de 9 en 12 meter en een grote kruin. Het ras wordt beschreven als een middelvroeg rijpende kers, die relatief laat bloeit, een grote vrucht heeft en vrij stevig is. De kers is bijzonder gemakkelijk plukbaar, roodzwart van kleur en heeft rood sap. De vrucht komt gemakkelijk los van de steel en is niet erg gevoelig voor barsten bij vochtig weer.


Tips:

Mocht je ergens een kersenboom van mogelijk de soort Leenders kers, Venlo-kers of Steyler kers weten te staan, neem dan contact op met Voedseltuinen Venlo: info@voedseltuinenvenlo.nl


Lees ook: