Workshop groenten fermenteren

4 april 2024, door Carolien Hendrix

Op woensdagavond 3 april rij ik samen met een groepje tuinvrienden naar het Huis van de Wijk in Venlo, voor een workshop ‘groenten fermenteren’.

Jan Custers van Voedseltuinen Venlo heet ons van harte welkom met koffie en thee. Daarna krijgen we heldere uitleg van docente Rika Verhoef. Het fermenteren van groenten is een manier om groenten te conserveren en ook om een lekkere smaak te geven. Gefermenteerde groenten bevatten bovendien probiotica, die helpen je darmflora. Ze zijn dus ook nog gezond. We mogen gefermenteerde broccolistronkjes proeven en waterkefir, die Rika heeft bereid. Beide smaken lichtzuur en lekker fris.

Iedereen heeft veel spullen meegesjouwd: snijplanken, kommen, weegschaal, mandoline, schone potten en natuurlijk de groenten en smaakmakers om te fermenteren. Zo kan iedereen maken waar hij of zij zin in heeft. Ik ruil een stuk pompoen met Evelyn voor peer en deel een stukje pittige rode peper.



Iedereen maakt compleet verschillende potten groenten volgens eigen recept. In feite kan vrijwel alle groente gefermenteerd worden. Ik snij rode kool heel dun met de mandolineschaaf. Vervolgens weeg ik het en doe er twee gewichtsprocent onbewerkt Keltisch zeezout bij. Na enkele minuten flink kneden met de hand, komt het blauwpaarse sap goed los. De geknede kool met zout en sap gaat in de fermentatiepot, met wat gedroogde abrikozen en een stukje peper ertussen als extra smaakmakers. Dan komt er een plastic zakje met zout water bovenop, als waterslot. Nu kan de pot licht dichtgedraaid worden, er moet nog gas kunnen ontsnappen.

Over twee weken is de groente voor het grootste deel gefermenteerd en mag de pot met schroefdeksel goed worden dichtgedraaid, of opgegeten. Fermenteren blijkt helemaal niet zo moeilijk. Met een groep mensen samen is het ook gezellig om te doen. De gevulde potten van iedereen zien er prachtig uit. Nu maar afwachten hoe het resultaat smaakt.