Wereldvoedseldag woensdag 16 oktober

WERELDVOEDSELDAG – WOENSDAG 16 OKTOBER

door: Petra van Eck

In 1979 is door de FAO (Food and Agriculture Organisation) van de Verenigde Naties Wereldvoedseldag uitgeroepen. Op deze dag wordt wereldwijd in ongeveer 150 landen aandacht gevraagd voor de beschikbaarheid over voldoende en gezond voedsel voor iedereen.

Hoewel agrariërs van over de hele wereld meer dan genoeg voedsel produceren om de hele wereldbevolking te voeden, lijden meer dan 2,8 miljard mensen chronisch honger.

Oorzaken zijn onder andere conflicten, inkomensongelijkheid,  extreme weersomstandigheden en economische crises.

Waar hebben we het over op Wereldvoedseldag?

Voedsel moet veilig, betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen en voldoende voedingswaarde hebben. Echter 1 op de 10 mensen wereldwijd kan zich op dit moment geen gezond dieet veroorloven.

Een ongezond dieet leidt tot ondervoeding, dat kan zijn door een absoluut tekort aan eten of doordat de voeding onvoldoende voedingswaarde heeft. Ook kan ongezonde voeding leiden tot obesitas.

Arme en kwetsbare mensen zijn aangewezen op goedkoop voedsel dat ongezond kan zijn.  Of er is geen vers en gevarieerd voedsel te krijgen.  Anderen weten niet hoe je gezonde levensmiddelen kunt kiezen. Of ze missen de kennis en handigheid om een eenvoudige en voedzame maaltijd te bereiden.

Wat kunnen we zelf doen?

  • We kunnen proberen minder eten weg te gooien. Dit kunnen we bereiken door slim in te kopen en voedsel hygiënisch te behandelen zodat het niet snel bederft.
  • Kies voor verse, lokaal geproduceerde producten van het seizoen. Koop bijvoorbeeld aardbeien in de zomer en niet in de winter.
  • Let op dat je niet teveel zout, suiker en vet gebruikt, dit zit vaak verstopt in allerlei kant-en-klaar producten.
  • Tenslotte:  neem elkaar bij de hand, zoek samen naar gezonde en betaalbare voeding en leer van elkaar hoe dit te bereiden!

Bron: www.fao.org/world-food-day