Door: Petra van Eck
Het is herfst en de bladeren beginnen weer te vallen. Het voordeel is dat afgevallen blad goed materiaal is voor het maken van bladcompost!
Bladcompost maken en bodemverbetering
Het afgevallen blad kun je verzamelen in een zelfgemaakte bladkorf van kippengaas. Na een jaar kun je dit gebruiken als mulch, en na twee jaar als stekgrond. Ook het dode blad uit de vijver kun je composteren, laat het materiaal wel eerst een uurtje aan de vijverkant liggen, zodat alle kleine beestjes terug kunnen kruipen naar het water.
Mulch lege groentebedden met goed verteerde stalmest. Mocht je vóór 1 oktober een groenbemester hebben ingezaaid, dan is dit nog beter. De planten houden voeding vast, verbeteren de bodem en gaan groei van ongewenst groen tegen. Woldoek van schapenwol levert goed mulch-materiaal. Dit restproduct voedt de bodem, onderdrukt ‘onkruid’ en houdt de bodem vochtig. Het is onder andere te verkrijgen via het bedrijf BioKultura. Heb je kleigrond, verbeter deze dan met compost liefst voor de vorstperiode en voordat de bodem te nat wordt.
Laatste zomergroenten oogsten
Oogst alle tomaten, pepers en komkommers en ruim de planten op. Groene tomaten kun je, als ze niet voldoende rijpen, verwerken in bijvoorbeeld een chutney. Gooi alleen gezonde plantenresten op de composthoop en verwijder zieke planten met het groenafval in de groencontainer om te voorkomen dat ziektes in je moestuin gaan circuleren.
Zaden oogsten
Oogst zaden van je groenteplanten om volgend jaar opnieuw te zaaien, bijvoorbeeld bonen en erwten. Bewaar ze bijvoorbeeld in een papieren zak op een droge plek. Let op met zaad van spinazie, pompoen en broccoli, hierbij kan kruisbestuiving gemakkelijk optreden. Zelf geoogst zaad van pompoen kan door kruisbestuiving bittere en daardoor giftige vruchten opleveren!
Zaaien en planten in oktober/november
Knoflook en uien
Plant afzonderlijke tenen met het puntje omhoog rond half november ongeveer 8 cm diep, 20 cm uit elkaar. Volgend jaar juli, wanneer het loof geel wordt en afsterft, kun je dan genieten van zelf geteelde knoflookbollen. Uien kun je ook nog planten tussen september en half november. Het puntje mag net boven de grond uitkomen, zet ze 10-15 cm uit elkaar en hou 30 cm aan tussen de rijen. Vogels zien het puntje soms aan voor wormen, dek dus eventueel het pootgoed af met vliesdoek, tot het eerste groen zichtbaar is.
Tuinbonen
Tuinbonen ‘Masterpiece’, ‘Stereo’ of ‘Aguadulce’ zijn in oktober-november te zaaien om volgend jaar al vroeg, dat wil zeggen vier weken eerder dan normaal te kunnen oogsten.
Goudsbloemen
Goudsbloemen (Calendula Officinalis) zijn bloemen die je in oktober kunt zaaien. Dun in het voorjaar de zaailingen uit en je hebt een nuttig gewas dat tegen slakken, draadwormen en aaltjes werkt.
Bronnen:
Tijdschrift Gardeners World: https://www.gardenersworldmagazine.nl/
Website Jelle’s Makkelijke Moestuin: https://makkelijkemoestuin.nl/