Door: Petra van Eck
Het voorjaar is duidelijk begonnen en alles begint weer te groeien en te bloeien. Voor groei en bloei is voeding nodig. Dit kun je bijvoorbeeld toevoegen door onderwerken van compost (de voeding komt dan relatief snel ter beschikking van de wortels) of door mulchen. Voor het onderwerken van compost is het nu wat laat in het jaar, het is gemakkelijker om dit aan het eind van de winter of vroege voorjaar te doen, tot half april. Je kunt wel al prima beginnen zelf een composthoop aan te leggen.
Hoe leg je zelf een composthoop aan?
Op de website van “Gardeners world” staat beschreven hoe je het geraamte voor de composthoop kunt maken. Natuurlijk kun je ook een kant en klare compostbak van kunststof gebruiken. De ideale standplaats van de composthoop is in de halfschaduw.
Wat mag er allemaal op de composthoop?
- Grasmaaisel
- Snoeiafval
- Eierschalen
- Koffiedik, theebladeren
- Groente- en fruitresten
- Verwelkte bloemen of andere kamerplanten
- Mest van planten etende huisdieren (zoals van konijn, kip, cavia)
- Niet-zaaddragend onkruid
- Bladafval, maar liever geen eik, walnoot of beukenblad, dit is wat zuur
Wat doe je niet op de composthoop?
- Roggebrood, hier groeit een penicilline-vormende schimmel op die de gewenste bacteriegroei remt
- Gekookt voedsel (dit trekt ongedierte aan)
- Schillen van citrusvruchten, deze zijn te zuur en daar houden wormen niet van. Ook kunnen er pesticiden op zitten.
- Vlees, vis of schaaldieren
- Boter of andere vetstoffen
- Uitwerpselen van vleesetende huisdieren (hond of kat) of mensen
- Kaaskorsten
- Sigaretten of assen
- Zaadhoudend onkruid (dit verspreidt zich dan door de hele tuin)
- Zieke planten of die vol zitten met onkruid
- Grote hoeveelheden grond
Gebruik ongeveer evenveel “groen” als “bruin” materiaal. Maak grotere delen klein zodat het gemakkelijker verteert. Als je mest gebruikt, let dan op dat er geen resten van anti-parasitaire middelen zoals ontwormingsmiddelen in zitten, deze maken het bodemleven kapot. Als de composthoop te nat is, voeg dan meer bruin materiaal toe. Is de compost te droog, dan mag er meer groen materiaal bij, of giet er wat water over. Voelt de hoop te koud aan, dan mag er ook meer groen materiaal bij. Is het te warm, trek dan het materiaal uit elkaar, bijvoorbeeld met een composthaak. Meng het materiaal een aantal keren door elkaar en voeg poederkalk toe om de compost niet te zuur te laten worden. Mengen kan door de hoop over te zetten in een nieuwe hoop. Als het goed is, is de compost na 1 jaar of 2 jaar goed verteerd en klaar voor gebruik. De compost heeft dan een rulle structuur en ruikt niet onaangenaam.
Nu heb je je eigen goedkope en duurzame compost gemaakt, klaar om onder te werken op het land of om in een laag op het land te leggen als mulch. Het voordeel van mulch is dat de grond minder snel uitdroogt. Ook krijgt onkruid minder kans en na verloop van tijd wordt de bodem gevoed. Laat stammen van planten en struiken liever vrij. Kant-en-klare compost is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Muysers in Reuver (koop dan de groencompost) of Comgoed.
Turfvrije potgrond
Turf is een fossiele, eindige grondstof die wordt afgegraven in natuurlijke veengebieden. Veen houdt veel CO2 vast, meer dan bos. In het afgegraven landschap gaat de natuurlijke biodiversiteit verloren en komt de CO2 die lag opgeslagen in het veen in grot hoeveelheden vrij. Dit draagt bij aan klimaatverandering. Helaas groeit veen met minder dan 1 mm per jaar aan en wordt dus veel sneller geoogst dan dat het terug groeit. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor turfvrije potgrond. Bijvoorbeeld: Primasta turfvrije potgrond, Pokon Waterproof potgrond, of DCM turfvrije potgrond, verkrijgbaar in de meeste goede tuincentra.