4 november 2024, door Carolien Hendrix
De supermarkten en allerlei winkels liggen er weer vol mee: kant- en klaar vogelvoer en vetbollen. De vraag is of vogels daarmee geholpen worden, nu duidelijk is dat veel van dit vogelvoer resten giftige bestrijdingsmiddelen bevat. Deze stoffen werken hormoonverstorend en belemmeren daarmee de voortplanting van vogels. Dit heeft Pesticide Action Network Nederland (PAN) uitgezocht in haar onderzoek naar 9 soorten vogelvoer, verkrijgbaar bij supermarkten, tuincentra en speciaalzaken. De conclusie hieruit is dat 8 van de 9 soorten zijn vervuild. Alleen het biologische gekweekte vogelzaad is vrij van bestrijdingsmiddelen. Het vogelvoer van Welkoop komt als slechtste uit de bus met resten van vier soorten pesticiden, waaronder chlorpyrifos-methyl, een stof die in de EU is verboden. Volgens PAN is het gebruik ervan absoluut af te raden. Zelfs het (duurdere) vogelzaad van Vogelbescherming Nederland bevat resten insectenverdelger.
Er zijn leveranciers die geheel biologisch geteeld vogelvoer verkopen, o.a. Vivara, maar let hier dan goed op bij aanschaf. Het moet dan wel echt op de verpakking staan. Vogelbescherming Nederland verkoopt overigens ook geheel gifvrij biologisch geteeld zaad.
Een leuke kadotip voor de winterdagen of voor verjaardagen is een zak biologisch geteeld vogelvoer. Hiermee doe je onze vogels een plezier en door anderen erop te wijzen maak je je omgeving meer bewust en gezond.
Leuke activiteit: Maak Zelf gezonde vogelvetbollen
Een leuke activiteit om met kinderen of met vrienden / vriendinnen een middagje te doen is zelf gezonde vetbollen maken voor de vogels.
Hiervoor heb je nodig:
- schoon vet, zoals biologisch kokosvet of ongezouten reuzel (varkensvet)
- biologisch geteeld vogelvoer (Bijv. van Vivara)
- leuke oude mokken om te vullen
- stevige droge dikke takjes
- stevig touw om op te hangen
Smelt het vet heel zachtjes, laat dit niet heet worden (daarbij ontstaan schadelijke stoffen). Doe zoveel mogelijk zaden in het gesmolten vet als het vet nog kan opnemen. Vul de mokken hiermee, druk goed aan met een lepel en steek er een droog dik takje in, waar de vogels op kunnen zitten. Druk goed aan en laat twee uurtjes afkoelen. Hang de gevulde mokken met een stevig touw op in een boom, op een voor vogels veilige plek.
Lees ook:
Bron: Pesticide Action Network Netherlands, 1 november 2024