door Petra van Eck
De dagen worden langer en de zon is weer gaan schijnen, tijd dus om in de voedseltuin aan de gang te gaan! Alles begint weer te groeien, voedselgewas maar ook ongewenst kruid.
Wat doen onkruiden?
Onkruiden zijn door de evolutie geselecteerd om zich heel snel te verspreiden en kale grond in te palmen. Cultuurgewassen hebben veel minder concurrentiekracht en kunnen daardoor overwoekerd worden. Tevens nemen onkruiden voeding, water en licht weg van het cultuurgewas.
Hoe voorkom je onkruid?
Probeer de bodem los te houden zodat je gemakkelijker kunt wieden. Dit kan beter met een woelvork dan door te spitten. Spitten brengt veel onkruidzaden naar boven. Breng een bedekkende laag of mulchlaag aan, hierdoor wordt licht weg gevangen van onkruiden. Zaai in rijtjes en markeer deze goed, zodoende kun je gemakkelijker ongewenste zaailingen herkennen en wegnemen. Probeer je planten elders voor te kweken, dan hebben ze een voorsprong als ze in de moestuin komen. Schoffel jonge onkruidplantjes weg zodra je ze ziet en laat ze op een droge dag op het moestuinbed liggen.
Heermoes (Equisitum arvense) uitgelicht

Een hardnekkig onkruid is het Heermoes, ook wel Paardenstaart of Kattestaart genoemd. Op de foto kun je zien hoe je Heermoes kunt herkennen, eerst komen dunne stengeltjes uit de grond omhoog, dat zijn de sporenaren. Heermoes plant zich namelijk ook voort via sporen. De dunne stengels breken gemakkelijk af als je ze probeert uit te trekken. Naarmate ze groeien (tot maximaal 80 cm hoog) spreiden de groene zijtakjes zich in kransen rond de hoofdstengel uit. De plant verspreidt zich via wortelstokken die tot wel twee meter diep kunnen wortelen. In de winter sterft hij bovengronds af.
Methoden om Heermoes te bestrijden
Heermoes bestrijden door de plant zo diep mogelijk uit te graven. De plant verzwakt hierdoor, maar het kan jaren duren voordat ze is verdwenen. Omdat Heermoes graag groeit op verdichte, slecht drainerende, mineraal-arme grond, is het belangrijk om de grond te verbeteren. Op kleigrond kun je lavameel als klei-verbeteraar toevoegen aan de bodem. Lavameel bindt kleideeltjes waardoor de structuur losser wordt en de drainage verbetert. Ook zit het vol met mineralen. Door (hoge) bodembedekkers aan te brengen ontneem je Heermoes veel licht en zal hij verder verzwakken. Heermoes beperkt zich niet tot de tuin van de buren, als die daar staat, komt het ook in jouw tuin voor. Door een barrière te plaatsen probeer je de wortels tegen te houden. Die barrière kan bestaan uit bijvoorbeeld een geul waarin je planken, tegels of andere materialen plaatst. Ook een begrenzing van lage struiken of andere vaste planten kan werken. Deze concurreren dan met Heermoes.
Gebruik géén gif in de bestrijding van Heermoes!
Heermoes heeft een zeer hoge weerstand tegen chemicaliën (zoals Roundup) en bovendien zal hij altijd weer uitlopen via de diepe wortelstokken. Ondertussen zijn de concurrerende planten aangetast of verdwenen, waardoor heermoes nóg meer ruimte krijgt. Bovendien is gif heel slecht voor het bodemleven en de bodem raakt verarmd. Planten die eerst wedijverden met heermoes krijgen het moeilijker, en dat is koren op de molen voor Heermoes.
gebruik van heermoes
Je kunt bijvoorbeeld een gier maken van het blad van heermoes. Deze werkt onder andere tegen bladluizen. Tevens bevat heermoes silicium, waardoor er op het bespoten blad een dun laagje kiezel achterblijft. Daardoor is het blad beter beschermd tegen zuigende insecten en schimmel. Heermoes heeft een geneeskrachtige werking, maar het is giftig voor paarden!
Bronnen:
https://www.plantenplagen.nl
https://velt.nu
https://www.commons.wikimedia.org
https://www.gardenersworldmagazine.nl