Tulpendag

door: Petra van Eck
Op zaterdag 18 januari vindt de jaarlijkse Tulpendag plaats, de markering van het begin van het tulpenseizoen in Nederland. Op deze dag is iedereen welkom om vanaf 13.00 uur gratis tulpen te komen plukken op het Museumplein in Amsterdam. Op dit plein wordt een tijdelijke tuin met 200.000 tulpen aangelegd door Nederlandse tulpenkwekers. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan duurzaam telen, met kwekers die hun kennis delen over milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Bezoekers krijgen hun bloemen mee in een biologisch afbreekbaar tulpentasje.

Naamgeving

De tulp behoort tot de leliefamilie. De bostulp (Tulipa Sylvestris) is de enige soort die in Nederland in het wild voorkomt. Het merendeel van de gekweekte vorm is afgeleid van Tulipa Gesneriana.

Herkomst

Ottomaanse sultans droegen als symbool een tulp op hun tulband. De naam “tulp” is zo afkomstig van het Perzische woord “doelband” dat tulband betekent. De tulp is waarschijnlijk afkomstig uit het huidige Kazachstan.

Teelt

Een ideaal klimaat voor tulpen is een koude winter, een lange lente met koude nachten en een droge zomer. Gekweekte tulpen hebben een koude winter en koude nachten nodig om te kunnen groeien, en kunnen daarom niet in een warm klimaat worden geteeld. 75% Van de in Nederland geteelde tulpenbollen is bestemd voor de bloemproductie. De rest wordt als bloembol verkocht. De bloeiperiode van de tulp is van april tot en met juni.

Soorten

Botanische tulpen of wilde tulpen zijn tulpen met een korte steel die ook de jaren na het pootjaar weer uitkomen. Door mutaties ontstaan nieuwe keuren en variaties, nieuwe kleuren ontstaan ook door te kruisen. Gevlekte of gestreepte tulpen ontstaan door een virusinfectie van de bloembol. Ze worden niet op een volgende generatie overgedragen als die uit zaad wordt grootgebracht.

Eetbare tulpen

De tulpenbollen die in de hongerwinter uit noodzaak werden gegeten lagen al lang in de voorraadschuren en smaakten daardoor droog en bitter. Daarentegen zijn biologisch geteelde en onbehandelde verse bollen heel smakelijk. Ze zijn bijvoorbeeld in een soep te consumeren of gecombineerd met zalm en venkel. De bloemen smaken fris en peperachtig bij een salade of vers geplukt uit de tuin. Recepten zijn bijvoorbeeld te vinden op https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org , www.tulpen.nl , www.gezondheidsnet.nl